Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Van Vliet Massee brokken (borsthoning)

€ 0,99 (inclusief btw 6%)
Omschrijving

Voedingswaarde

 

Voedingswaarde per 100 gr./ml.
Energie 1445,00 kj
340,00 kcal
Koolhydraten 84,65 gr
waarvan: Suiker 71,81 gr
Proteine <0,10 gr
Vet 0,15 gr
waarvan: Verzadigd 0,07 gr
Zout 0,48 gr

 

Disclaimer: de productinformatie op deze website wordt met grootst mogelijke zorg en volgens opgave van producenten samengesteld. Toch kan het voorkomen dat informatie niet correct wordt weergegeven. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Snoepinfo

 

    Ja Sporen Nee Onbekend
Suikervrij      
Gelatinevrij      
Glutenvrij      
Pinda & Noten vrij      
Lactosevrij      
Sojavrij      
Vrij van AZO kleurstoffen (info)      

 

 

Allergenen

 

Allergie: Afwezig Aanwezig Sporen Onbekend
Gluten X      
Schaaldieren X      
Eieren X      
Vis X      
Pinda X      
Soja X      
Melk X      
Noten X      
Selderij X      
Mosterd X      
Sesamzaad X      
Sulfiet X      
Lupine X      
Weekdieren

X

 

 

Disclaimer: de productinformatie op deze website wordt met grootst mogelijke zorg en volgens opgave van producenten samengesteld. Toch kan het voorkomen dat informatie niet correct wordt weergegeven. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

 

Informatie van wikipedia:

Borsthoning

 
 
 
Zakje borsthoning

Borsthoning of jodenvet, ook wel honingborst, massee (massé), kattensnauw, sikkevet, bokkenvet of kletskop genoemd,[1] is ouderwets snoepgoed dat in het begin van de 20e eeuw populair was. De naam jodenvet werd het meest gebruikt in Vlaanderen en het grootste gedeelte van Nederland. De termen borsthoning en massee zijn meer bekend in Noord-Nederland. De naam jodenvet wordt door veel mensen kwetsend voor de Joodse bevolkingsgroep gevonden en om die reden steeds vaker vermeden.[2]

De smaak is in eerste instantie vettig en zacht, bijna smaakloos. Daarna komt het zoet naar voren: bij het in de mond houden van de borsthoning wordt zetmeel omgezet in suiker en dat geeft een warm-zoete smaak. Op den duur (soms zelfs vrij snel) komt er een prikkende scherpe elektriserende smaak naar voren, met een bittere bijsmaak. De smaak wordt daarna alleen maar scherper en bitterder.

Productie

Borsthoning is een bijproduct van de productie van aardappelstroop. Bij de productie van aardappelstroop zette zich op de machine een zoete, witte massa af. Die massa verwijderde men na een paar dagen, als het hard was geworden. Het bleek dat veel mensen de harde witte brokken lekker vonden en zo vond het bijproduct zijn weg naar de snoepwinkels. Tot in de jaren 1970 werd massee onder andere verkocht door snoepfabrikant Ringers. Koekbakkerijen gebruikten massee als grondstof voor het bakken van o.a ontbijtkoek. Consumenten kochten borsthoning in de vorm van flinke brokken waar ze met de tanden stukjes van af schraapten. Vooral in het zuiden van het land was borsthoning rond Sinterklaas populair. In de jaren 1990 werd de productiemethode van massee niet meer hygiënisch gevonden en werd de verkoop gestopt. In 2003 stopte ook de productie van aardappelstroop in Nederland, waarmee de borsthoning daar uit het snoepwinkelassortiment verdween.

Herintroductie

Vanaf 2005 wordt borsthoning weer verkocht, het product wordt geïmporteerd vanuit Oost-Europa waar het een bijproduct is bij de productie van maismeel. Jodenvet wordt nu vooral onder de naam borsthoning verkocht, maar in de volksmond is de aanduiding 'jodenvet' blijven bestaan, zeker in het zuiden van Nederland.[3]

Reacties

Ook interessant

€ 0,10
Facebook